Wat kun je beter niet bij een hond doen?

door Sandra de Reu
Hits: 163

Je hond luisterde hartstikke goed naar wat jij zojuist vroeg, dan heb je vast de neiging om hem ineens heel uitbundig te gaan aaien over zijn kop. Je hond gaat daarbij staan of loopt van je weg en dat was nu net niet de bedoeling.

Natuurlijk wil je je hond belonen voor hetgeen hij net zo goed heeft gedaan, maar hoe zou je het zelf vinden als ik dat zo bij jou zou doen? Dan zou je toch ook achteruit deinzen?

Een hond doet hetzelfde, dus geef hem liever als beloning een kriebeltje onder z’n kop. Natuurlijk volstaat het commando braaf, goed zo of het geven van een brokje ook als beloning. Zo houd je wel de rust er in en zorg je ervoor dat de hond niet gaat staan of lopen.

Hoe geef jij een commando aan je hond? Let daarbij ook eens op je toonhoogte en intonatie. Welke houding neem je dan aan? Buig jij je voorover als je een commando geeft? Een hond hoort vele malen beter, dus zal echt niet beter luisteren als jij het commando dichter bij zijn oren geeft.

Een hond is een gewoontedier, dus als je iets altijd in dezelfde volgorde doet, zal hij dat de volgende keer ook weer zo doen. Voor veel dagelijkse dingen handig, maar als je aan het trainen bent, kun je ook een hond krijgen die gaat voorwerken. Hij weet waar hij uiteindelijk heen moet voor zijn beloning, dus slaat hij wat stappen over om daar meteen naartoe te gaan. Als je altijd je hond bij je roept, voor laat zitten en hem daarna aan de voet zet om hem vervolgens aan te lijnen, zou je verwachten dat hij dat ook zo zal blijven doen. Je hond kan echter een volgende keer ineens besluiten om in plaats van eerst voor je te gaan zitten na het roepen gelijk door te lopen en aan de voet te gaan zitten. Op deze manier is hij sneller bij de zo graag gewilde beloning. Om dit te voorkomen, kun je hem tussendoor al belonen bij het goed voorzitten. Of koppel de oefeningen los van elkaar en probeer daarbij veel variatie in je oefeningen te brengen. Dit kan in soort, in volgorde, in tijd, in plaats en in afstand. Voor alles geldt houdt het trainen kort en voor je hond leuk!