Weet jij hoe je hond zich voelt in elke situatie?

door Sandra de Reu
Hits: 178

Er zijn heel veel verschillende baasjes en ook heel veel verschillende honden. Een hond reageert nu eenmaal niet bij iedereen op dezelfde wijze.

Wij hebben veel manieren om te communiceren. We praten, maken gebaren en uit onze houding blijkt onze gemoedstoestand. Een hond heeft alleen zijn houding om te laten zien wat zijn gemoedstoestand is. Als je goed naar je hond kijkt, zie je dat hij verschillende houdingen aanneemt. Zo weet jij toch ook hoe je hond zich voelt in elke situatie?

Simpel toch? Nee dat is het niet, want er zijn vele gradaties in de houdingen van een hond en dit kan zelfs nog per ras verschillend zijn.

Door je hond goed te observeren kun je wel heel veel te weten komen over zijn houding. Wat doet je hond in welke situatie en welke houding neemt hij dan aan? Hoe benadert hij een andere hond? Maakt hij zich groot of juist klein? Kijk ook eens naar zijn staart, oren en zijn mondhoeken. Wat gebeurt daarmee op zo’n moment?

De meeste honden zijn aangelijnd anders dan dat ze los lopen. Aangelijnde honden komen eerder in een conflict dan loslopende. Kijk goed naar je hond, ontwijkt hij een andere hond, loop dan gewoon door. Forceer een kennismaking niet, wij vinden ook niet iedereen leuk en dat geldt ook voor honden.

Kijk ook eens goed naar je eigen houding. Hoe benader jij je hond en hoe reageert hij daar vervolgens op? Hoe maak jij je hond iets duidelijk? En dan bedoel ik natuurlijk niet alleen verbaal, maar let vooral eens op met welke houding je dat doet? Gebaar je daarbij, klap je in je handen of zit je fysiek aan je hond? Probeer de volgende keer in dezelfde situatie eens iets weg te laten. Als je bij het gaan uitlaten altijd wegloopt om de riem en zegt ‘kom ga je mee’, met een gebaar en je hond volgt je, laat dan de volgende keer het gebaar weg of het ‘kom ga je mee’ weg en kijk eens wat er gebeurt.

Vervolgens ga je je hond uitlaten, wie is er dan als eerste buiten en weer terug naar binnen? Bedenk eens wat er zou gebeuren als er direct achter je voordeur een drukke straat zit. Je hond rent naar buiten en… Om zo’n vervelende situatie te voorkomen; leer jezelf aan dat je je hond altijd laat wachten tot je zelf naar buiten gaat en ook als je weer naar binnen gaat, eerst jij en dan je hond.

In mijn vorige blog noemde ik al even dat je eigen houding enorm belangrijk is. Je hebt vast geoefend met het loslopen en het bij je terugkomen. Als je hond bij je komt, sta je dan rechtop of juist voorover gebogen? Wanneer je je hond bij je roept en vervolgens over hem heen buigt, is dat een dominante handeling. Een volgende keer zal hij daardoor niet meer zo dicht bij je komen en kun je hem minder makkelijk aanlijnen. Blijf rechtop staan en ga vervolgens door je hurken om je hond aan te lijnen. Natuurlijk zal niet elke hond in deze situatie hetzelfde reageren. Een hond die onderdanig of wat terughoudend is, zal eerder bij je vandaan blijven dan een hond die dominanter is.

Kijk dus altijd heel goed naar de houding van jezelf en van je hond, zo leer je je hond dusdanig goed kennen dat je samen elke situatie aan kunt. Dit maakt jullie band vele malen sterker!