Komt jouw hond altijd terug als je roept?

Je kent ze vast wel, van die ongeleide projectielen die niet meer naar de baas komen als ze loslopen. Je kunt roepen tot je een ons weegt en ze blijven op een afstand dat je ze niet kunt aanlijnen. Iedere hondenbezitter heeft graag dat zijn hond ook eens los kan lopen en terug komt als ze hem roepen.

Dit is iets wat een hond niet meteen zal kunnen, maar moet leren. Hoe leer je dit je hond dan?

De ene hond zal in je buurt blijven en de andere hond vindt het een feest als hij los is. Vergeet niet dat elke hond reageert op de sterkste prikkel. Je kunt je dus voorstellen dat als je je hond los klikt op een strand met heel veel honden, dat hij je even niet meer ziet staan. Meteen terugroepen heeft hier dus geen enkel nut. Kies om het loslopen te oefenen dus voor een plek met niet al te veel prikkels.

Hoe pak je het dan vervolgens aan? Als je hond los loopt, beloon je hem elke keer als hij bij je terugkomt. Zo zorg je ervoor dat het altijd leuk is om bij de baas te komen. Belangrijk hierbij is dat je je hond niet elke keer aanlijnt als hij terugkomt, maar stuur hem dan weer even weg. Anders zal je hond het minder leuk vinden om terug te komen als hij elke keer terug vast moet. Als je hond komt, kun je ook even met hem spelen als beloning, dit hoeft natuurlijk niet elke keer met een brokje. Belonen kan met een brokje, met je stem, een kriebeltje onder z’n kin of samen een trekspelletje met een speeltje te doen.

Als je hond zich niet laat aanlijnen en daarbij op een afstand blijft staan waar je hem niet kan aanlijnen en er zo een spelletje van maakt, wordt dan niet boos op je hond. Negeer hem, zodat hij doorheeft dat je niet gaat spelen als hij niet bij je komt. Ga op je hurken zitten en beloon hem als hij toch bij je komt. Let op dat je altijd onderhands aanlijnt, dit voorkomt dat de hond wegduikt bij het aanlijnen.

Mocht je hond eenmaal los nou echt niet terug willen komen of op afstand blijven, probeer het dan eerst aan een langere lijn. Je kunt je hond terugroepen en belonen, maar hij kan niet verder dan het uiteinde van de lijn. Doe je hond pas helemaal los als dit goed gaat en je er vertrouwen in hebt dat het dan ook lukt. Als je denkt dat je hond niet terugkomt, zal hij dit ook niet doen. Heb vertrouwen in je hond!

Ook je eigen lichaamshouding is hier enorm van belang. Daar ga ik een volgende keer op in.

Laat gerust je vraag of reactie hieronder achter!