Tips voor een goede omgang tussen hond en kind

door Sandra de Reu
Hits: 7867

Als aanvulling op mijn vorige blog over hoe je hond je kind ziet, geef ik jullie in deze blog extra tips voor een goede omgang tussen je hond en je kind.


Allereerst moet je ervoor zorgen dat je hond je kind leuk gaat vinden. Daar kun je al mee beginnen als je kind heel klein is. Geef je hond aandacht of iets lekkers als je gaat voeden of gaat verschonen. Neem je hond vooral mee uit als je met de kinderwagen gaat wandelen. Als je kind wat groter is, kun je je kind meenemen in de dagelijkse routines met je hond zoals bij het uitlaten van je hond. Je kunt onderweg samen een apporteerspelletje met een bal of frisbee doen of je kind de riem laten vasthouden. Houd hierbij wel allebei de riem vast, zodat je kind niet onderuit kan worden getrokken of leer je kind dat als de hond trekt, hij meteen de riem loslaat.

Bespreek met je kind wat hij wel en niet mag doen met je hond. Kijk hierbij wel goed naar de leeftijd van je kind en van je hond. Je hond moet leren je kind met rust te laten en je kind moet leren hoe met je hond om te gaan. Een aantal voorbeelden van wat je met je kind over je hond kunt bespreken zijn dat je kind niet in de mand en/of bench van de hond mag komen. Dat is de plaats waar je hond zich terug kan trekken en zich veilig voelt. Je kind niet laten rennen en gillen waar je hond bij is. Rennen en hoge stemmetjes vragen aandacht van je hond. Als je hond al happend naar de broekspijpen van je kind er achteraan gaat, vind je dat vast niet leuk en je kind ook niet.

Leer je kind hoe hij je hond kan aaien. Doe dit niet over de kop, maar aai rustig onder zijn kop, over zijn rug of borst. Het over de kop aaien kan gezien worden als het leiding nemen en aangezien je hond dat (nog) niet accepteert van je kind, kan dit voor een vervelende situatie zorgen. Niet elke hond houdt van aaien, dus kijk daarbij goed naar je eigen hond. Zorg dat je kind nooit alleen is met je hond, je kind niet op je hond gaat zitten of je kind je hond probeert te knuffelen. Bij een dergelijke omhelzing kan je hond zich in het nauw gedreven voelen en dan zit het hoofd van je kind wel erg dichtbij de bek van je hond.

Geef je hond samen met je kind een hondenkoekje. Roep daarbij de hond zodat deze naar je toe komt en laat je kind het op een platte hand geven. Ook kan je kind helpen bij het voeren van je hond door bijvoorbeeld de voerbak te pakken, te laten vullen en neer te zetten. Laat je hond wachten totdat hij het seintje krijgt dat hij mag eten. Dit seintje kan je kind ook geven. Blijf er wel altijd bij en zorg dat je dit niet doet bij een hond die zijn eten dusdanig graag wil hebben dat hij geen oog meer heeft voor je kind. Stoor je hond nooit als hij eet, drinkt of slaapt. Een hond die wakker gemaakt wordt, kan namelijk onverwachts reageren.

Kijk altijd goed naar wat je kind en wat je hond kan!

Laat je reactie achter
Reacties
Laad meer