Vraag jij je ook af waarom je hond iets doet?

door Sandra de Reu
Hits: 14636

Als instructeur gehoorzaamheid bij een hondenvereniging krijg ik geregeld vragen over het gedrag van hun trouwe viervoeter. Er zijn eigenlijk altijd vragen die elke cursus weer terug komen en deze zijn herkenbaar voor alle hondenbezitters.

Een hond is een roedeldier en als je wilt dat je hond doet wat jij wilt, zul je een leider voor hem moeten zijn. Hoe word je dat nu eigenlijk?

Het belangrijkste is dat je altijd duidelijk en consequent tegen je hond bent. Als voorbeeld: je hond mag altijd op de bank liggen, dus mag hij dit ook als hij zojuist in een moddersloot is gesprongen.

Bedenk van te voren goed wat voor jou de grenzen hierin zijn. Voor de één is dat wel op de bank of in bed en voor de andere niet. Er is hier geen goed of fout, belangrijk hierin is waar jij deze grens legt en als je dit maar duidelijk naar de hond overbrengt. Niet is hier dus ook echt nooit en niet af en toe wel. Dat is voor een hond niet duidelijk.

Herken jij ook die baasjes die tijdens het uitlaten altijd achter hun hond aanlopen? Een hond moet natuurlijk zijn behoeftes doen en elke hond heeft beweging nodig, maar ook hier ben je als hondenbaasje degene die bepaalt waar en wanneer. Het kan toch niet zijn dat je de hond de leiding hierin laat overnemen en hij alles mag bepalen? Je laat je hond toch ook niet midden op straat zijn behoefte doen? Een simpele oefening hiervoor is om zodra de hond voor je gaat lopen, van richting te veranderen. Door om te draaien voor de lijn strak staat, zal de hond doorkrijgen dat het fijner is om in de buurt van de baas te blijven lopen.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je alleen je viervoeter voor z'n 'verkeerde' gedrag moet straffen. Een hond leert veel beter als je zijn goede gedrag beloont en dit vervolgens regelmatig herhaalt. 

Vragen over het gedrag van je viervoeter? Zet ze hieronder en ik ga er een volgende keer op in.

Laat je reactie achter
Reacties
Laad meer